Den lille by Dubrovnik er helt sikkert Adriaterhavets perle. Det er den mest velkendte og populære destination for mange af de turister, der besøger Kroatien. Den ældre del af Dubrovnik er en fæstning, omringet af en to-kilometer lang beskyttende mur. Fæstningen er placeret på en stenet halvø og er en del af UNESCO’s verdensarvsliste.

Byen har været et vigtigt punkt og handelsområde siden det syvende århundrede, og det var i lange periode en selvstændig stat. I løbet af Balkankrigene i 90’erne, blev Dubrovnik angrebet i flere måneder, der førte til mange skader forårsaget af artilleri. Man kan stadig i dag se nogle tegn fra det, der skete, da den smukke gamle by er blevet restaureret til det smukke, det engang var.

Dubrovnik er et kultur center i området med festivaler, koncerter, gode og forholdsvis billige restauranter, badeliv og meget mere. Men den mest interessante del af byen kan findes bag ved de gamle bymure, hvor det vil føles, som om du lever i et helt andet århundrede.

Glem ikke: Det skal du opleve udenfor Dubrovnik!

Flyrejser til Dubrovnik

Dubrovnik Lufthavn (også kaldt for Cilipi Airport) er kun 15 kilometer væk fra byens centrum. Du kan flyve direkte dertil fra mange europæiske byer i løbet af sommeren med mange af de større flyselskaber.

Der er mange, der også vælger at flyve til Split, et af Kroatiens mange andre turist-destinationer, der byder på en kombination af badeliv og historie.

Det tager kun tre til fire time at komme til Dubrovnik fra Split med bil. Det kan dog tage lidt mere tid, hvis man vælger bussen. Du kan også vælge færge, men de fleste vælge at leje en bil, hvis de ønsker at besøge flere steder i Kroatien. Hvis du flyver til landets hovedstad, Zagreb, vil du have mange forskellige muligheder at vælge imellem, heriblandt direkte flyrejser til mange forskellige europæiske byer.

Her kan du finde udlejningsbiler i Dubrovnik

De store og velkendte biludlejningsfirmaer, som for eksempel AVIS, Biludlejning24 (Dubrovnik), Hertz, Sixt, Europcar, Budget osv., har alle kontorer i Dubrovnik lufthavn (og selvfølgelig også i Zagreb og Split). Kontorerne for biludlejningsfirmaerne kan nemt findes udenfor ankomsthallen. Du kan også finde de største firmaer i selve byen. Her vil du også kunne vælge mellem forskellige af de lokale firmaer, som Milenium Car Renter og andre, mindre firmaer der tilbyder udlejningsbiler, busture, bådture samt andre af gode oplevelser. Dubrovnik er en populær turistdestination, og et voksende antal af ferierejsende har opdaget alle de forskellige spændende muligheder, der findes i området. Det er derfor, at det kan betale sig at booke i god tid, både for at være sikker på, at man skaffer sig en god pris for udlejningen, og også for at sikre sig, at man finder den bil, der passer til ens behov. Du kan også booke din bil på sider som denne, der sammenligner de fleste biludlejningsfirmaer, der findes i Dubrovnik.

Tur til Montenegro

Selvom Dubrovnik er selve turen værd, at tage andre steder er ingen dårlig idé. Området er fyldt med interessante landsbyer, kulturarv, turist attraktioner samt andre lærerige og sjove attraktioner. Hvis du vælger at leje en bil, vil du have mange muligheder for både korte og lange dag-ture.

Den lille stat ved navn Montenegro er helt sikkert et sted, man skal besøge. Landet kan blive en del af EU i 2025. Dubrovnik ligger lige ved siden af grænsen til Montenegro, og selve staten er ret lille og nem at rejse rundt i. I Montenegro vil du kunne finde fæstninge og små landsbyer (på UNESCO’s verdensarvsliste), smukt og varieret natur samt en masse spise-muligheder. Steder som Sveti Stefan, lige uden for Budya, nationalparkerne Skadarsko og Durmitor samt havnen i Porto Montenegro er et af de steder, der absolut skal besøges.

Korte ture i området

Når man er tættere på Dubrovnik, kan det stærkt anbefales at tage en tur vest fra Dubrovik i langs med kysten i retning mod Split. Det kan anbefales, at man besøger de små øer Kolocep, Lopud og Sipan, og du vil kunne finde frem til hyggelige havne, der kan tage der hen til mange forskellige fine steder i båd. Byer som Trsteno, Ston og Mali er også populære destinationer.

Du vil kunne finde mange små byer som disse, hvor du vil kunne kombinere sightseeing med en fantastisk smagsoplevelse. Ston er især kendt for at være det sted, man skal tage hen, hvis man vil smage på østers og den lokale vin for gode priser. Hvis du har en udlejet bil, kan du komme derhen fra Dubrovnik i lidt over en time. Fæstningen Lovrijenak kan også anbefales, og det samme gælder for de mere stille badeområder i Molunat. Molunat består af en samling af små øer og fjorde, der er perfekte for de dovne dage i solen.

Læs mere om øhopping i Kroatien.

Vigtigste motorveje og smukke kystveje

I Kroatien strækker motorvejen A1 sig fra hovedstaden Zagreb til Split med et forlænget stykke til Dubrovnik. Det sidste stykke af motorvejen, lige før Dubrovnik er endnu ikke færdigt på nuværende tidspunkt. A1 er forbundet til en motorvej i retning af Italien samt til veje med retning til Ungarn. Motorvejene er betalingsveje med et gebyr på omkring 20 euros for hver gennemkørsel.

Kørsel langs med kysten er også populært (og gratis). Vejene her vil give dig en fantastisk udsigt ud over havet, men det er vigtigt, at du kører ekstra forsigtigt på disse veje på grund af trafikken, de mulige stenfald, snævre sving og de mange stejle stigninger.

Hvis du får fat i en udlejet bil i Dubrovnik og ønsker at køre sydpå i retning mod Montenegro, har du kun et valg. Vejen derhen er i forholdsvis god stand, især på den kroatiske side af grænsen. Afstanden til for eksempel den smukke by Budva, hvor den førnævnte Sveti Stefan findes, ligger kun 90 kilometer væk fra Dubrovnik. Hvis du kører igennem Kotor (smukke strande, som vi anbefaler, at du besøger), kan du tilføje 30 kilometer til køreturen.

Sikkerhed og trafikregler i Kroatien

For at kunne køre en bil i Kroatien, skal du kunne fremvise et gyldigt kørekort, bevis på forsikring, en registreringsattest samt et ID (for eksempel pas). Hvis du benytter dig af en bil, du har lejer fra Kroatien af, skal du kunne fremvise et kørekort og et ID i alle tilfælde, og du vil selvfølgelig få bevis på bilforsikring samt registreringsattest fra biludlejningsfirmaet. Vær dog opmærksom på, at bilen skal have alt det nødvendige sikkerhedsudstyr, som en advarselstrekant, et førstehjælps kit samt en reflekterende vest.

Når du kører i trafikken, skal du køre som du gør i alle andre europæiske byer. Trafikreglerne, som gælder derhjemme i Danmark gælder også i Kroatien. Hvad de fleste folk gør forkert er at benytte sig af mobiltelefonen, imens de kører (kun håndfrie funktioner er tilladte), og husk sikkerhedsselen! Hvis du får bøder for overtrædelser, kan det sommetider hænde, at politiet konfiskerer dit pas, indtil du kan bevise, at du har betalt for bøden.